Politika zasebnosti

 Pravilnik o zasebnosti na spletni trgovini Douglas

Posodobljeno 10. 9. 2021


Kazalo

Uvod
Kdo je odgovoren za obdelavo vaših osebnih podatkov – kdo je upravljavec obdelave?
Kako lahko kontaktirate našega uradnika za varstvo podatkov?
Katere kategorije podatkov obdelujemo in zakaj?
Koliko časa hranimo vaše osebne podatke?
Kako varujemo vaše podatke?
Kdo ima dostop do vaših podatkov in komu jih razkrijemo?
Katere so vaše pravice in kako jih lahko uveljavite?

1. Uvod

Z dnem 25. maja 2018 je začela veljati v vseh državah-članicah Evropske unije, tako tudi v Sloveniji, Splošna uredba o varstvu podatkov Evropske unije (v nadaljevanju: Uredba). Uskladili smo svoje ravnanje z zahtevami Uredbe glede obdelave in zaščite osebnih podatkov ter sprejeli to Politiko zasebnosti (v nadaljevanju: Politika). Prosimo, pozorno preberite to Politiko.

Gospodarska družba DOUGLAS PARFUMERIJE d.o.o. Zagreb, Kreše Golika 3A, OIB: 61261769660 (v nadaljevanju: mi ali Douglas parfumerije) obdeluje osebne podatke, ki ste nam jih sami dali, do katerih smo prišli z lastnimi analizami ali ki smo jih zbrali o vas iz drugih virov in ki so nujni za doseganje določenih poslovnih namenov na zakonit in varen način, v skladu z Uredbo, drugimi veljavnimi pravnimi predpisi in to Politiko.

Ta Politika velja za obdelavo osebnih podatkov, ki jo izvajamo v okviru našega poslovanja, posebej pa v zvezi z vašo uporabo našega spletnega mesta www.douglas.si in naših profilov na socialnih omrežjih:

Facebook

Instagram

Linkedin

Osebni podatki so kateri koli podatki s pomočjo katerih se lahko identificira posameznik, neposredno ali posredno, posebej pa s pomočjo identifikatorjev, kot so ime, priimek, identifikacijska številka, podatki o lokaciji, identifikator omrežja, ali s pomočjo enega ali več dejavnikov značilnih za fizično, fiziološko, genetsko, duševno, gospodarsko, kulturno ali družbeno identiteto posameznika.

Na podlagi Uredbe imate različne pravice, s katerimi vas podrobneje seznanjamo spodaj, v 9. točki te Politike.

Če imate vprašanja, pripombe ali zahteve v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov, vas prosimo, da se obrnete na našega strokovnjaka za varstvo podatkov, z uporabo kontaktnih podatkov, ki so navedeni spodaj, v 3. točki te Politike.

2. Kdo je odgovoren za obdelavo vaših osebnih podatkov – kdo je upravljavec obdelave?

Vaše osebne podatke obdeluje gospodarska družba Douglas parfumerije d.o.o. Zagreb, Kreše Golika 3A, Davčna številka: 61261769660 (t. i. upravljavec).

3. Kako lahko kontaktirate našega uradnika za varstvo podatkov?

Imamo imenovanega uradnika za varstvo podatkov, na katerega se lahko obrnete v zvezi z vsemi vprašanji, pripombami, ugovori, zahtevami ali drugimi komentarji glede naše obdelave vaših osebnih podatkov, na e-naslov: zastitapodatkov@douglas.hr.

4. Katere kategorije podatkov obdelujemo in zakaj?

4.1. Uporaba naših spletnih strani

Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke (angl. cookies), orodje za sledenje, postopke ciljnega trženja in dodatke za povezovanje s socialnimi omrežji ter zbiranje logov in podatkov o vaši geolokaciji, s čimer vas bomo bolj natančno seznanili v naslednjih razdelkih te politike.

4.1.1. Logi

Ob vsakem vašem obisku našega spletnega mesta, se določeni podatki o načinu vaše uporabe naših spletni strani samodejno pošiljajo preko strežnika, ki ga uporabljate na svoji napravi, na strežnik našega spletnega mesta ter so začasno shranjeni v t. i. log datoteki. Gre za naslednje podatke, ki se pošiljajo, shranjujejo in brišejo samodejno, brez našega vpliva:

  • IP-naslov vaše naprave, s katerim se po spletu povezujete na naše spletne strani ali mobilne aplikacije;
  • datum in čas povezovanja;
  • naziv in datoteke URL, do katere dostopate;
  • spletne strani URL, preko katere ste se povezali z našo spletno stranjo;
  • kateri brskalnik uporabljate, kot tudi eventualno vrsta operacijskega sistema na vaši napravi.

IP-naslov označuje lokacijo vaše naprave (npr. računalnika, tablice, mobilnega telefona in sl.) na spletu, URL je povezava do določene vsebine na spletu.

Zgornje podatke obdelujemo, ne da bi jih povezovali z vašo identifikacijo, zato se ti podatki praviloma ne štejejo med osebne podatke, razen, ko IP-naslov velja za osebni podatek.

Obdelava te vrste podatkov, posebej pa IP-naslova vaše naprave, je nujna za potrebe zakonitih interesov Douglas parfumerija ali tretjih oseb, v smislu določila 6. člena, 1. odstavka, (f) točke Uredbe. Naš zakoniti interes je zagotavljanje boljše izkušnje ob obisku našega spletnega mesta. Zato navedene osebne podatke zbiramo oziroma obdelujemo v naslednje namene:

  • zagotavljanje hitrejšega povezovanja s spletnimi strani našega spletnega mesta;
  • izboljšanje vaše izkušnje ob uporabi našega spletnega mesta;
  • ocena varnosti in stabilnosti naših sistemov; ter
  • za druge administrativne namene.

Podatki se hranijo 38 mesecev in se nato izbrišejo.

4.1.2. Piškotki

Piškotke na naših spletnih straneh uporabljamo na podlagi zakona ali vaše predhodne privolitve. V skladu s 157. členom Zakona o elektronskih komunikacijah v smislu 6. člena, 1. odstavka, (c) točke Uredbe lahko uporabljamo piškotke, ki so izključno potrebni zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo kot uporabnik izrecno zahtevate. Vse druge piškotke uporabljamo le na podlagi vaše izrecne privolitve v skladu s 6. členom, 1. odstavkom, (a) točke Uredbe. Piškotke uporabljamo za optimizacijo našega spletnega mesta.

Piškotki so majhne datoteke, ki se samodejno prevzemajo preko vašega brskalnika in se shranjujejo na vaši napravi (računalniku, prenosniku, tablici, pametnem telefonu in podobno) med vašim obiskom našega spletnega mesta. Piškotek ne bo povzročil poškodb na vaši napravi, ne vsebuje virusov, trojancev ali druge škodljive programske opreme. V piškotku se shranjujejo informacije o vaši napravi. Namen piškotkov je narediti vašo izkušnjo uporabljanja našega spletnega mesta čim bolj enostavno in prijetno.

Večina brskalnikov sprejema piškotke samodejno. Svoj brskalnik lahko konfigurirate tako, da se na vaši napravi ne shranjujejo piškotki ali da se vedno pojavi obvestilo o piškotku pred njegovim shranjevanjem na vašo napravo. Popolna deaktivacija piškotkov lahko prepreči pravilno delovanje vseh funkcionalnosti našega spletnega mesta. Trajanje hrambe piškotkov je odvisno, med drugim tudi od njihovi vrsti.

Začasni piškotki trajajo do konca seje in se samodejno izbrišejo po zaprtju vašega brskalnika. Vanje se hranijo začasne informacije med vašim obiskom našega spletnega mesta.

Poleg tega, z namenom poenostavitve uporabe našega spletnega mesta, uporabljamo trajne piškotke, ki se shranjujejo na vaši napravi in ostanejo na njej določen čas tudi po zaprtju vašega brskalnika. Namen takšnih piškotkov je, da spletno mesto prepozna ob vašem ponovnem obisku, da ste že obiskali njegove spletne strani ali, da ste se že prej prijavili na svoj uporabniški račun, kot tudi da se ob tej priložnosti samodejno ponovno aktivirajo nastavitve, ki ste jih že prej vnesli, tako da vam jih ni treba spet vnašati.

Piškotke porabljamo tudi za evidenco statistik o uporabi našega spletnega mesta, da vam lahko na podlagi teh statističnih analiz zagotovimo posebej prilagojene informacije ter optimalno ponudbo naših izdelkov in storitev. Ti piškotki se po določenem času samodejno izbrišejo.

4.1.3. Targetiranje in retargetiranje

Na našem spletnem mestu in našimi profili na socialnih omrežjih, kot tudi v naši aplikaciji, uporabljamo targetiranje, tj. usmerjanje naših oglaševalskih, trženjskih oziroma promocijskih sporočil in dejavnosti na ciljne skupine kupcev in retargetiranja, tj. prikazovanja naših trženjskih oziroma promocijskih sporočil na spletnih straneh tretjih oseb.

Tudi targetiranje se izvaja s pomočjo piškotkov, ki vsebujejo podatke o tem, za katere od naših izdelkov ste se že prej zanimali. Takšna posebna vrsta oglaševalnih piškotkov omogoča, da se vam po eni strani prikazujejo bolj relevantni oglasi, po drugi strani pa se omejuje število prikazov posameznega oglasa. Takšni piškotki nam pomagajo v merjenju učinkovitosti naših oglaševalskih, trženjskih oziroma promocijskih dejavnosti.

Poleg tega uporabljamo tudi piškotke za t. i. retargetiranje oziroma ponovno targetiranje, tj. prikazovanje naših oglaševalnih, trženjskih oziroma promocijskih oglasov ali drugih sporočil na spletnih straneh tretjih oseb tudi po poteku določenega časa potem, ko ste obiskali naše spletno mesto. Takšni piškotki si »zapomnijo« informacije o naših izdelkih in/ali storitvah, za katere ste pokazali zanimanje ob obisku našega spletnega mesta in nam omogočajo bolj natančno naslavljanje naše ciljne skupine kupcev na spletu tudi, kadar niso na spletnem mestu.

Pravna podlaga za targetiranje oziroma retargetiranje je vaša predhodna privolitev v smislu določila 6. člena, 1. odstavka, (a) točke Uredbe. Namen targetiranja oziroma retargetiranja je, da izboljšamo in povečamo interakcijo z našimi potencialnimi kupci, tako da se vam prikazujejo predvsem naša oglaševalna, trženjska oziroma promocijska sporočila, za katera smo ocenili, da vam bodo potencialno najbolj zanimiva. V obojestranskem interesu je, da vas ne obremenjujemo z oglaševalnimi vsebinami, ki vam niso zanimive. Targetiranje in retargetiranje se izvaja na psevdonimizirani način tj. tako, da nam ne omogoča vaše identifikacije. Posebej pa se ti podatki ne povezujejo z vašimi identifikacijskimi osebnimi podatki.

Piškotke za targetiranje oziroma retargetiranje lahko izključite v namestitvah svojega brskalnika. Takšni piškotki se sicer samodejno izbrišejo po poteku 38 mesecev.

4.1.4. Piškotki tretjih oseb

Sodelujemo z oglaševalskimi partnerji z namenom, da naredimo ponudbo na našem spletnem mestu, profilih na socialnih omrežjih ali v aplikaciji bolj zanimivo za vas. Zato na našem spletnem mestu obstajajo tudi piškotki tretjih oseb, tj. naših poslovnih partnerjev, s pomočjo katerih se vam prikazujejo njihova oglaševalna, trženjska oziroma promocijska sporočila. Ti piškotki sledijo vašim preferencam med obiskom našega spletnega mestu in na podlagi tega vam prikazujejo prilagojena oglaševalska sporočila naših partnerjev.

Pravna podlaga za uporabo piškotkov tretjih oseb je vaša predhodna privolitev v smislu določila 6. člena, 1. odstavka, (a) točke Uredbe. Takšni oglaševalni piškotki tretjih oseb ne omogočajo vaše identifikacije. Posebej pa se ti podatki ne povezujejo z vašimi identifikacijskimi osebni podatki.

Tudi to vrsto piškotkov lahko izključite v nastavitvah svojega brskalnika. Takšni piškotki se sicer samodejno izbrišejo po poteku 38 mesecev.

4.1.5. Google Analitika

Googlovo Analitiko, ki jo zagotavlja družba Google LLC iz ZDA (v nadaljevanju: Google), uporabljamo na podlagi vaše predhodne privolitve v smislu določila 6. člena, 1. odstavka, (a) točke Uredbe z namenom optimizacije našega spletnega mesta. V zvezi s temi storitvami analiziranja se ustvarjajo psevdonimizirani uporabniški profili in se uporabljajo piškotki. S pomočjo piškotkov se zbirajo podatki o vaši uporabi našega spletnega mesta, ter se prenesejo na Googlove strežnike, kjer se shranjujejo:

  • vrsta in različica brskalnika;
  • vrsta in različica operacijskega sistema;
  • spletne strani URL oziroma aplikacije, preko katere ste se povezali z našo spletno stranjo;
  • IP-naslov vaše naprave, s katerim se po spletu povezujete na naše spletne strani ali mobilne aplikacije;
  • čas povezave.

Omenjeni podatki se uporabljajo za vrednotenje uporabe spletnega mesta, izdelavo poročil o dejavnostih na spletnem mestu in zagotavljanje storitev, povezanih z uporabo spletnega mesta in spleta, z namenom izvajanja tržnih raziskav in upravljanja s spletnim mestom. Navedeni podatki se lahko posredujejo tretjim osebam, na podlagi pogodbe ali zakona. Vaš IP-naslov se v nobenem primeru ne povezuje z drugimi podatki Googla. IP-naslovi je anonimen (t. i. IP-Masking).

Shranjevanje piškotkov na svoji napravi lahko onemogočite v nastavitvah piškotkov svojega brskalnika, vendar vas opozarjamo, da to lahko vpliva na vašo uporabniško izkušnjo oziroma na urejeno delovanje funkcionalnosti našega spletnega mesta. Poleg tega lahko onemogočite evidentiranje podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov, ki se nanašajo na vašo uporabo, vključno z vašim IP-naslovom, kot tudi njihovo nadaljnjo obdelavo s spletne strani Googla, s prevzemom dodatka za blokiranje Google Analitike. S tem se bo shranil na vaši napravi opt-out piškotek za odjavo, ki bo onemogočal evidentiranje vaših podatkov med obiskom ustrezne spletne strani preko istega brskalnika. Z drugimi besedami, piškotek za odjavo velja samo za določeni brskalnik na isti napravi in samo za naše spletne strani. Če v svojem brskalniku izbrišete ta piškotek, boste morali spet odjaviti Google Analitiko. Več informacij o zaščiti podatkov v okviru Googlove Analitike boste našli na tej spletni strani.

4.1.6. Vtičniki za povezovanje s socialnimi omrežji

Na svojem spletnem mestu imamo postavljene vtičnike za povezovanje s socialnimi omrežji Facebook, Instagram in LinkedIn, ki jih uporabljamo zaradi dodatne promocije naše družbe, izdelkov in storitev. Če niste hkrati prijavljeni v družbeno omrežje ali registrirani v družbeno omrežje, se piškotke socialnih omrežij lahko na vašo napravo prenese le na podlagi vaše predhodne privolitve v smislu določila 6. člena, 1. odstavka, (a) točke Uredbe. Za zaščito osebnih podatkov je odgovoren ponudnik storitve določenega socialnega omrežja. Dodatki za povezovanje s socialnimi omrežji se aktivirajo z metodo dvojnega klika za boljšo zaščito zasebnosti obiskovalca našega spletnega mesta.

Facebook

Na našem spletnem mestu se uporablja dodatek za socialno omrežje Facebook, ki ga ponuja Facebook Inc. iz ZDA. Facebookov dodatek je označen s Facebookovim logotipom ali dodatkom „Like“ oziroma „Share”. Več informacij o Facebookovih dodatkih je dostopno tukaj. Ko aktivirate takšen dodatek (prvi klik), vaš brskalnik vzpostavi neposredno povezavo s Facebookovimi strežniki. Vsebina dodatkov se pošilja neposredno vašemu brskalniku in se vgradi v našo spletno stran. Na ta način Facebook zbira podatke o tem, ali je vaš brskalnik pristopil do ene od naših spletnih strani, tudi če nimate lastnega profila na Facebooku ali v tem trenutku niste prijavljeni v svoj profil na Facebooku. Ti podatki (vključno z vašim IP-naslovom) se pošiljajo preko vašega brskalnika neposredno Facebookovim strežnikom, ki so lahko tudi v ZDA, ter se tam shranjujejo. Če ste v trenutku obiska naših spletnih strani prijavljeni v svoj profil na Facebooku, Facebook lahko vaš obisk na našem spletnem mestu neposredno poveže z vašim profilom na Facebooku. Če aktivirate gumb „Like“, se ti podatki pošiljajo neposredno Facebookovim strežnikom in se tam shranjujejo. Podatki se poleg tega objavljajo tudi na vašem profilu na Facebooku in se prikazujejo vašim prijateljem na Facebooku. Če ne želite, da Facebook poveže podatke, o vašem obisku na našem spletnem mestu neposredno z vašim profilom, se pred obiskom našega spletnega mesta odjavite s Facebooka.

O namenih in obsegu zbiranja in nadaljnje obdelave in uporabe podatkov s strani Facebooka kot tudi o vaših pravicah v zvezi s tem ter o mogočih nastavitvah za zaščito vaše zasebnosti lahko izveste več v Facebookovih Pravilih o uporabi podatkov.

Facebookove dodatke na svojem brskalniku lahko popolnoma onemogočite tudi s pomočjo ustreznih datotek za blokiranje Facebooka.

Instagram

Na našem spletnem mestu se uporablja dodatek za socialno omrežje Instagram, ki ga ponuja Instagram Inc. iz ZDA. Dodatek za Instagram Feed je dodatek za WordPress, ki omogoča prikazovanje fotografij, objavljenih na vašem profilu na Instagramu na spletnih straneh. Ko aktivirate takšen dodatek (prvi klik), vaš brskalnik vzpostavi neposredno povezavo z Instagramovimi strežniki. Vsebina dodatkov se pošilja neposredno vašemu brskalniku in se vgradi v našo spletno stran. Na ta način Instagram zbira podatke o tem, ali je vaš brskalnik pristopil do ene od naših spletnih strani. Ti podatki (vključno z vašim IP-naslovom) se pošiljajo preko vašega brskalnika neposredno Instagramovim strežnikom, ki so lahko tudi v ZDA, ter se tam shranjujejo.

O namenih in obsegu zbiranja in nadaljnje obdelave in uporabe podatkov s spletne strani Instagrama kot tudi o vaših pravicah v zvezi s tem ter o mogočih nastavitvah za zaščito vaše zasebnosti lahko izveste več v Instagramovi Politiki zasebnosti.

Instagramove dodatke na svojem brskalniku lahko popolnoma onemogočite tudi s pomočjo ustreznih datotek za blokiranje Instagrama.

LinkedIn

Na našem spletnem mestu se uporablja dodatek za socialno omrežje LinkedIn, ki ga ponuja LinkedIn Corporation iz ZDA. Dodatek boste prepoznali po LinkedInovem logotipu. Ko aktivirate takšen dodatek (prvi klik), vaš brskalnik vzpostavi neposredno povezavo z LinkedInovimi strežniki. Vsebina dodatkov se pošilja neposredno vašemu brskalniku in se vgradi v našo spletno stran. Na ta način LinkedIn zbira podatke o tem, ali je vaš brskalnik pristopil do ene od naših spletnih strani. Ti podatki (vključno z vašim IP-naslovom) se pošiljajo preko vašega brskalnika neposredno LinkedInovim strežnikom, ki so lahko tudi v ZDA, ter se tam shranjujejo. Če ste v trenutku obiska naših spletnih strani prijavljeni v svoj profil na LinkedInu, lahko LinkedIn vaš obisk našega spletnega mesta neposredno poveže z vašim profilom na LinkedInu.

O namenih in obsegu zbiranja in nadaljnje obdelave in uporabe podatkov s spletne strani LinkedIna kot tudi o vaših pravicah v zvezi s tem, ter o mogočih nastavitvah za zaščito vaše zasebnosti, lahko izveste več v LinkedInovi Politiki zasebnosti.

LinkedInove dodatke na svojem brskalniku lahko popolnoma onemogočite tudi s pomočjo ustreznih datotek za blokiranje LinkedIna.

4.1.7 Uporabljamo naslednje piškotke

***

4.2. Sklepanje in izvajanje pogodbe

4.2.1. Sklepanje pogodbe

Predmet poslovanja Douglas parfumerija vključuje med drugim tudi maloprodajo v trgovinah na področju Republike Hrvaške, kot tudi prodajo na daljavo blaga in storitev preko spletne trgovine na našem spletnem mestu. V zvezi s spletno prodajo obdelujemo vaše osebne podatke, ki so potrebni za sklepanje in izvajanje pogodbe, posebej pa:

  • ime in priimek;
  • naslov za izdajanje računa in dostavo;
  • naslov e-pošte za kontakt;
  • podatki za izdajanje računa in plačilo;
  • po potrebi datum rojstva
  • po potrebi številko telefona ali mobilnika za kontakt.

Pravna podlaga za to obdelavo vaših osebnih podatkov je v določilu 6. člena, 1. odstavka, (b) točke Uredbe, tj. ker je obdelava nujna za izvajanje pogodbe, v kateri ste pogodbena stranka ali za ukrepanje pred sklepanjem take pogodbe, na vašo zahtevo. vaše osebne podatke bomo obdelovali v omenjene namene in jih bomo hranili do izvršitve ustrezne pogodbe ter še 5 (pet) let za dokazne namene v primeru morebitnih sporov oziroma v daljšem roku, če je tako predpisano z zakonom ali drugim predpisom, ki je sprejet na podlagi zakona (na primer za davčne namene).

4.2.2. Identiteta, boniteta in plačilo

Če je treba, bomo preverili vašo identiteto, vključno s pomočjo ponudnikov ustreznih storitev. Pravna podlaga za takšno obdelavo vaših osebnih podatkov je v določilih 6. člena, 1. odstavka, (b) točke Uredbe – za potrebe priprave za sklepanje, sklepanja in izvajanja pogodbe, ter tudi (f) točke Uredbe – zaradi zaščite naših zakonitih interesov. Pri tem poskrbimo tudi za zaščito vaše identitete z namenom preprečevanja poskusov prevare, tako na vašo kot tudi na našo škodo. Vaše identifikacijske podatke shranjujemo na vašem uporabniškem računu na našem spletnem mestu oziroma na vašem računu gosta, če niste registrirani uporabnik.

V postopku naročila preverjamo tudi vašo boniteto, da vam lahko omogočamo uporabo ustreznih plačilnih sredstev. S tem namenom razkrivamo vaše osebne podatke ponudnikom ustreznih storitev, in sicer, vaše ime in priimek, domači naslov, datum rojstva, na podlagi vaše privolitve, v smislu 6. člena, 1. odstavka, (a) točke Uredbe. Privolitev za preverjanje vaše bonitete vas bomo zaprosili na ustreznem koraku že na samem začetku postopka naročanja, svojo privolitev pa boste lahko preklicali tako pred postopkom naročanja kot tudi po zaključku tega postopka. Preklic privolitve ne bo vplival na zakonitost obdelave vaših osebnih podatkov pred tem. Po zaključku postopka naročanja privolitev lahko prekličete z vlogo zahteve za to na e-naslov na naši spletni strani za kontakt.

Če nam ne podate privolitve ali če privolitev prekličete pred zaključkom nakupa, boste lahko izvedli naročilo kot gost, vendar vam bomo v tem primeru lahko ponudili le tisti način plačila, ki za nas ne predstavlja kreditnega tveganja. Vaše podatke v zvezi s preverjanjem bonitete sicer shranjujemo na vašem uporabniškem računu na našem spletnem mestu oziroma na vašem računu gosta, če niste registrirani uporabnik.

Če ste že prej kupovali pri nas, lahko uporabimo vaše podatke, ki smo jih shranili, za t. i. scoring. Pod pojmom scoring je mišljena matematično-statistična metoda napovedovanja verjetnosti tveganja, s pomočjo katere se oceni tveganost kupca na podlagi zbranih informacij in izkušenj.

V primeru zamude s plačilom lahko vaše osebne podatke posredujemo ponudnikom ustreznih storitev zaradi izterjatve naših zapadlih terjatev, v skladu z veljavnimi pravnimi predpisi. Pravna podlaga za to vrsto obdelave vaših osebnih podatkov je v določilih 6. člena, 1. odstavka, (b) točke – za potrebe izvajanja pogodbe, kot tudi (f) točke Uredbe – zaradi zaščite naših zakonitih interesov. Pri tem izterjava terjatve, vključno s prisilno izvršitvijo, predstavlja naš zakoniti interes.

4.3. Trženje in promocija naših izdelkov in storitev, vključno s profiliranjem

4.3.1. Neposredno trženje po pošti

Ko pri nas kupite nekaj in nam posredujete svoje podatke za kontakt v zvezi z nakupom naših izdelkov in/ali storitev, vas vodimo kot redno stranko. V tem primeru je po Zakonu o varstvu osebnih podatkov dovoljeno pošiljanje trženjskih, promocijskih oziroma oglaševalskih materialov za svoje podobne izdelke ali storitve po pošti brez posebnega soglasja za to. V vsakem primeru ravnamo z vašimi osebnimi podatki, ki vsebujejo poštni naslov, vestno in z enako skrbnostjo kot z vsemi vašimi drugimi osebnimi podatki, vključno z izvajanjem tehničnih in organizacijskih varnostnih in zaščitnih ukrepov ter omejevanjem dostopa do teh podatkov na naše pooblaščene delavce ali delavce izvajalca obdelave, ki nam na podlagi pogodbe zagotavljajo določene storitve v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov (na primer naše trženjske agencije, ponudniki poštnih storitev ipd.).

4.3.2. Neposredno trženje po e-pošti in po telefonu, vključno s SMS in MMS sporočili

Če se boste na naši spletni registrirali, bomo vaše podatke uporabljali zato, da vam bomo lahko zagotavljali določene ugodnosti in promocije ter omogočili možnost sledenja vašim naročilom, ustvarjanje seznama želja in možnost upravljanja z vašimi osebnimi podatki.

Poleg tega lahko vaše osebne podatke uporabimo za potrebe internih analiz in poročil o vedenju naših kupcev z namenom izboljšanja naše ponudbe, trženjskih in promocijskih dejavnosti ter poslovanja nasploh. V takšnih primerih lahko uporabimo metodo avtomatizirane obdelave osebnih podatkov za potrebe t. i. profiliranja oziroma izdelave profilov.

Vaše osebne podatke bomo obdelovali tudi za potrebe zagotavljanja storitev neposrednega trženja in zato vas bomo zaprosili za vašo izrecno privolitev oziroma soglasje ob oddaji registracijskega obrazca bodisi na naših spletnih straneh bodisi po pošti.

Uporabljali bomo namreč vaše osebne podatke za obveščanje o naših promocijskih dejavnostih kot so popusti, akcije ali nagradne igre, o naši ponudbi, na primer o novih izdelkih ali storitvah, kot tudi za komunikacijo z vami v primeru, da nas kontaktirate z vprašanji, s predlogi ali pripombami v zvezi z našimi izdelki ali poslovno dejavnostjo.

Posredovanje osebnih podatkov za omenjene namene je prostovoljno, vendar potrebujemo te podatke za izpolnitev teh namenov oziroma da vas lahko informiramo o naših trženjskih oziroma promocijskih dejavnostih ali, da lahko odgovorimo na vaša vprašanja, pripombe ali zahteve. Zato ne boste mogli sodelovati v določenem programu ugodnosti, oziroma ne boste prejemali tiste promocijske vsebine na tiste načine, za katere niste podali svoje privolitve oziroma soglasja, če nam ne posredujete vseh ali nekaterih podatkov.

Po zakonu je tudi dovoljeno, da brez vaše posebne privolitve oziroma soglasja uporabljamo podatek o vašem e-naslovu, ki smo ga od vas pridobili od vas kot kupca svojih izdelkov in/ali storitev za neposredno promocijo svojih podobnih izdelkov ali storitev. Pri tem vam podamo jasno in nedvomno možnost, da brezplačno in enostavno zavrnete takšno uporabo vašega e-naslova ob pridobitvi podatkov za stike ter ob prejetju vsakega e-sporočila, ki vam ga pošljemo.

Z drugimi besedami, lahko nas kadarkoli obvestite, da ne želite več prejemati naših oglaševalskih, trženjskih oziroma promocijskih materialov in bomo takoj nehali s takšno komunikacijo, vaše osebne podatke pa bomo izbrisali iz naših sistemov, v skladu s pravilih o hrambi in brisanju osebnih podatkov, kakor so natančneje opisana spodaj, v poglavju 5. te Politike.

Ne bomo obdelovali vaših osebnih podatkov za nobene druge namene brez posebnega predhodnega obvestila o tem in če je to nujno, tudi vaše privolitve.

4.3.3. Kaj je profiliranje in katere so vaše pravice v zvezi s tem?

Gre za obliko avtomatizirane obdelave osebnih podatkov z uporabo osebnih podatkov za oceno določenih osebnih vidikov, povezanih z vašimi interesi in potrošniškim vedenjem v zvezi z našo ponudbo, trženjem, promocijo in poslovanjem nasploh, posebej pa za analizo ali napovedovanje takšnih vidikov vedenja. Čeprav vaše osebne podatke uporabljamo za izdelavo profilov oziroma za profiliranje naših kupcev in njihovih potrošniških navad, se s takšno obdelavo vaših osebnih podatkov ne sprejemajo odločitve, ki temeljijo izključno na avtomatizirani obdelavi in imajo pravne učinke, ki se na vas nanašajo ali na podoben način bistveno vplivajo.

V vsakem trenutku imate pravico do vložitve ugovora na obdelavo vaših osebnih podatkov za potrebe neposrednega trženja, kar vključuje izdelavo profilov, kot je tukaj razloženo. Potem ko prejmemo vaš ugovor, bomo nehali z obdelavo vaših osebnih podatkov v takšne namene.

Svojo pravico do ugovora lahko uveljavite s tem, da pošljete zahtevek na e-pošto (info@douglas.si), z opombo, da se želite odjaviti z našega seznama za neposredno trženje ali da nasprotujete uporabi vaših osebnih podatkov za izdelavo profila. Odjavo za neposredno trženje po e-pošti lahko uveljavite tudi z uporabo povezave za odjavo, ki je dostopna v vsakem e-sporočilu, ki vam ga pošljemo.

4.3.4. Prejemanje e-novic

Na našem spletnem mestu ponujamo tudi možnost prijave za prejemanje naših e-novic. Da se prepričamo, da pri vnosu e-naslova ni prišlo do napake, uporabimo postopek dvojne prijave. Potem ko vnesete svoj e-naslov v polje za prijavo, vam pošljemo na ta naslov povezavo za prijavo. Šele ko kliknete na to povezavo za potrditev prijave, bomo zapisali vašo e-pošto v naš imenik za pošiljanje e-novic. Svojo prijavo in privolitev za prejemanje naših e-novic lahko tudi prekličete kadarkoli, z uporabo povezave za odjavo, ki je dostopna v vsakem e-sporočilu, ki vam ga pošljemo, ali z oddajo ustreznega zahtevka na e-poštni naslov info@douglas.si.

5. Koliko časa hranimo vaše osebne podatke?

Vaše osebne podatke bomo hranili toliko časa, kolikor je to potrebno za doseganje ustreznih opisanih namenov, tj. dokler želite ostati v stiku z nami in/ali dokler želite prejemati naša obvestila v skladu s preferencami, o katerih ste nas obvestili ob posredovanju svojih osebnih podatkov, oziroma dokler ne prekličete privolitev, ki ste nam jih podali v določene namene.

Po vaši odjavi, bomo hranili vaše osebne podatke še maksimalno 6 (šest) mesecev od datuma prejema vaše odjave, v dokazne namene za primer morebitnih naknadnih vprašanj, zahtev ali sporov, razen če za določene namene ni določen poseben (krajši ali daljši) rok hrambe vaših osebnih podatkov, bodisi na podlagi določil veljavnih pravnih prepisov bodisi zaradi zaščite zakonitih interesov, tako naših kot tudi vaših ali pa interesov tretjih oseb.

V vsakem primeru bomo, če prejmemo vašo odjavo, preklic privolitve, zahtevo za omejitev obdelave vaših osebnih podatkov, oziroma kakršnikoli podoben ugovor, takoj prenehali z neposrednim trženjem in deaktivirali vaše osebne podatke tako, da bo njihova hramba v določenem roku edini način njihove obdelave pred njihovim trajnim izbrisom oziroma uničenjem na drug način.

6. Kako varujemo vaše podatke?

Varnost vaših osebnih podatkov nam je izjemno pomembna. Zato zagotavljamo, da se vaši osebni podatki obdelujejo in uporabljajo na varen način in v skladu z veljavnimi pravnimi predpisi in standardi prakse. Izvajamo ustrezne tehnične, fizične in organizacijske ukrepe za zaščito podatkov pred varnostnimi tveganji, kot so naključni, nepooblaščeni, nezakoniti ali na drugi način nezaželeni dostop do podatkov, njihovo uničenje ali izguba ali razkrivanje, ter zagotavljamo takšno raven varnosti, ki ustreza tveganjem obdelave podatkov.

Vaši podatki se hranijo na zaščiteni interni strežniški infrastrukturi, ki ji je onemogočen zunanji dostop. Dostop do strežniške infrastrukture imajo samo osebe, pooblaščene za njeno vzdrževanje, dostop do osebnih podatkov pa imajo samo naši pooblaščeni delavci oziroma pogodbeni sodelavci z omejenimi pravicami obdelave, v skladu s pravili v tej Politiki zasebnosti.

V spletnem okolju se prenašajo vaši osebni podatki, vključujoč predvsem podatke o plačilih, z uporabo običajnega varnostnega standarda SSL (Secure Socket Layer). SSL je varen in preverjen standard, ki se med drugim uporablja pri spletnem bančništvu.

7. Kdo ima dostop do vaših podatkov in komu jih razkrijemo?

Vaše osebne podatke lahko razkrijemo oziroma dostop do vaših osebnih podatkov lahko omogočimo pristojnim organom, v skladu z zakonskimi obveznostmi, nekaterim našim poslovnim partnerjem, na primer, trženjskim agencijam, ki jih angažiramo za organizacijo določenih promocijskih aktivnosti ali ponudnikom IT storitev, ki vzdržujejo naša informacijsko-komunikacijska omrežja in sisteme, poslovnim bankam ali ponudnikom storitev kartičnega poslovanja v zvezi z izvajanjem kupoprodajnih pogodb. S temi partnerji smo sklenili pogodbe, ki zagotavljajo ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za zaščito vaših osebnih podatkov tako, da so zavezani k obdelavi, ki se izvaja izključno v skladu z našimi navodili in tudi k varovanju njihove zaupnosti ter jim je prepovedana uporaba vaših osebnih podatkov v kakršne koli namene, razen tistih, ki so določeni v ustrezni pogodbi.

V vsakem primeru vaših osebnih podatkov ne bomo prenašali v tretje države zunaj Evropskega gospodarskega prostora, katerega države članice zagotavljajo ustrezno raven varstva osebnih podatkov.

Izjemoma se lahko podatki, ki se zbirajo s pomočjo različnih piškotkov socialnih omrežij in ostalih tretjih oseb iz Združenih držav Amerike (ZDA) prenašajo na njihove strežnike, ki so lahko v ZDA. V tem primeru se prenos osebnih podatkov izvaja na podlagi ustreznih pogodb s prejemniki vaših osebnih podatkov v teh državah, ki so usklajene s Standardnimi pogodbenimi klavzulami za prenos osebnih podatkov, ki jih je odobrila Evropska komisija, z namenom, da se zagotovi raven zaščite vaših osebnih podatkov, ki je usklajena z zahtevami evropskega prava o varstvu osebnih podatkov.

8. Katere so vaše pravice in kako jih lahko uveljavite?

Vaše pravice v zvezi z našo obdelavo vaših osebnih podatkov so:

i. pravica do dostopa do svojih osebnih podatkov, tj. pravica do prejema potrdila o tem ali se obdelujejo osebni podatki, ki se nanašajo na vas, ter, če se obdelujejo, pravica do dostopa do svojih osebnih podatkov, vključno s pravico prejetja izpisa osebnih podatkov, ki se obdelujejo;

ii. pravica do popravka oziroma dopolnila netočnih osebnih podatkov, ki se nanašajo na vas, brez nepotrebnega odlašanja, med drugim tudi dajanje dodatne izjave;

iii. pravica do izbrisa osebnih podatkov, ki se nanašajo na vas, posebej pa v primerih, ko:

– niso več nujni za namene, za katere so zbrani, ali na drug način obdelani;

– so nezakonito obdelani;

– prekličete, v celoti ali delno, privolitev, ki ste nam jo podali za obdelavo vaših osebnih podatkov v navedene namene ter ne obstaja druga pravna podlaga za obdelavo;

– moramo izbrisati osebne podatke zaradi izpolnitve pravne obveznosti v skladu z veljavnimi pravnimi predpisi;

iv. pravica do omejevanja obdelave v naslednjih primerih:

– če oporekate točnost svojih osebnih podatkov, za obdobje, ki nam omogoča preverjanje točnosti osebnih podatkov;

– če je obdelava nezakonita ali nasprotujete izbrisu vaših osebnih podatkov ter namesto tega zahtevate omejitev njihove uporabe;

– če ne potrebujemo več vaših osebnih podatkov za potrebe obdelave, ali jih vi zahtevate zaradi vlaganja, uveljavljanja ali obrambe pravnih zahtevkov;

v. v vsakem trenutku vložiti ugovor na obdelavo vaših osebnih podatkov za potrebe neposrednega trženja, kar vključuje tudi prepoved izdelave profila do te mere, kolikor je povezana s takšnim neposrednim trženjem;

vi. vložiti pritožbo v zvezi z obdelavo vaših osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, Slovenija (gp.ip@ip-rs.si) ali pri Agenciji za zaštito osebnih podatkov / Agenciji za varstvo osebnih podatkov, Martićeva 14, Zagreb, Hrvaška (www.azop.hr).

Če želite uveljaviti katero od navedenih pravic, nam lahko pošljete svoj zahtevek na e-naslov zastitapodatkov@douglas.hr.